Prenta 3D Blogi
tiistai, 15 syyskuu 2015 17:41

Prenta PRO4 messujen vetonaulana

Prentan 3D-tulostimet ovat herättäneet kiinnostusta ja yhteistyöhalukkuutta Alihankintamessuilla Tampereella.

Heti messujen avajaispäivänä Prentan osasto kuhisi ihmisiä välillä jopa tungokseksi asti. Uudesta tekniikasta innostunut messuyleisö pääsi seuraamaan Prentan kaikkia tällä hetkellä kaupallisesti saatavilla olevia 3D-tulostinmalleja tositoimissa.

‒ Kyllä tämä varmasti tulevaisuutta on, sanoo Mika Raikkonen katsellessaan muoviesineitä tulostavia laitteita.

‒ Heti tuli mieleen, miten tätä voisi omalla alalla hyödyntää. Erityisesti suuren tulostusalan laitteilla voitaisiin tulostaa vaikka muotteja, joita yrityksessämme tarvitaan, jatkaa Pekka Tamminen.

Myös yleinen mielenkiinto uutta tekniikkaa kohtaan sai henkilönostimia suunnittelevaa ja valmistavaa loimaalaista Dinoliftiä edustavat miehet kiinnostumaan 3D-tulostamisen mahdollisuuksista.

 

Prenta julkaisi messuilla uuden, aikaisempia tulostinmalleja suurempaa kokoluokkaa edustavan, PRO4 3D-tulostimen, joka on osoittautunut varsinaiseksi vetonaulaksi.

PRO4 –tulostinta voidaan pitää M3-tulostimen pikkuveljenä. Yhteistä malleissa on aikaisempia malleja suurempi tulostusala, vankka alumiinirakenne ja läpinäkyvät ovet, joten tulostustyön seuraaminen on helppoa. PRO 4-tulostimessa on tilaajan tarpeisiin muokattavissa oleva varustelutaso ja mahdollisuus useamman suuttimen kokoonpanoon. Laitteen tulostusala on 480 x 440 x 400mm (XYZ), joka on suurempi kuin yhdessäkään muussa tällä hetkellä kaupallisesti saatavilla olevassa suomalaisessa 3D-tulostimessa.

Alihankintamessut jatkuvat Tampereen Messukeskuksessa vielä perjantaihin 17.9.2015 asti. Prentan 3D-tulostimet löytyvät osastolta A442.

 

Messuyleisöä parveili Prentan osastolla aika ajoin tungokseksi asti.

 

Prentan tällä hetkellä suurin kaupallisesti saatavilla oleva 3D-tulostin PRO4 julkaistiin Alihankintamessuilla Tampereella.

 

 

Loimaalaista Dinoliftiä edustavat miehet Pekka Tamminen ja Mika Raikkonen kiinnostuivat 3D-tulostamisen mahdollisuuksista.

 

Ensimmäinen päivä Alihankintamessuilla pyörähti käyntiin kuhinalla. Prentan väki oli iloisesti yllättynyt tulostimien saamasta huomiosta.

 

 

 

Julkaistu kategoriassa 3D Tulostus
tiistai, 08 syyskuu 2015 16:28

Kuinka Prentasta tuli Prenta

Suomen suurimpia 3D-tulostimia valmistava Prenta on perustettu vuonna 2014. Yrityksen ensimmäisen kaupallisen tuotteen kehityshistorian voidaan kuitenkin katsoa alkaneen jo vuonna 2013, jolloin Riku Rusanen rakensi ensimmäisen 3D-tulostimen harrastuksena.

‒ Olin yllytyshullun roolissa ja halusin näyttää, että 3D-tulostimen kasaaminen onnistuu kotioloissa, Rusanen muistelee.

Muutamien kuukausien kuluttua laite oli kasassa, mutta se ei kuitenkaan ollut tekniikaltaan tarpeeksi kehittynyt. Riku ymmärsi, että sellaisenaan laite ei tulisi koskaan toimimaan ja alkoi suunnitella seuraavan, entistä kehittyneemmän, laitteen rakentamista.

‒ Olin siinä vaiheessa jo oppinut kantapään kautta, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. Seuraavaksi rakensin tulostimen, joka on maailman yleisin pursotintulostuksessa käytetty malli.

 

Talvella 2013 laite hyrräsi Rusasen anoppilan keittiössä Kangasalla, jonne Rusanen perheineen oli lähtenyt evakkoon kotona tapahtunutta vesivahinkoa. Naapurissa asuva ohjelmistosuunnittelija Marko Hiltunen kuuli ohimennen Rusasen rakentamasta tulostimesta ja innostui siitä välittömästi.

‒ Ajattelin heti, että minulle kanssa! Olen aina halunnut rakentaa kaikenlaista ja yksi haaveistani oli ollut 3D-tulostimen kasaaminen, Hiltunen kertoo.

Eikä aikaakaan, kun kaksikko suunnitteli jo entistä parempaa tulostinta, jossa olisi käytössä eteenpäin vietyä tekniikkaa. Jo parin intensiivisen viikon kuluttua Prentan ensimmäinen prototyyppi oli valmis.

‒ Tulostimessa oli kaksi tulostuspäätä ja kehittyneempi rakenne, joihin Prentan tulostimet pohjautuvat edelleen.

 

Ensimmäisen prototyypin jälkeen miehet ryhtyivät suunnittelemaan seuraavaa laitetta. Tulostin ohjelmoitiin valmistamaan omia osiaan ja valmiille laitteille hankittiin pilottiryhmä, jonka avulla niistä saatiin käyttökokemuksia.

Samalla kaksikon harrastus alkoi luisua kohti yritystoimintaa ja Prenta perustettiin. Rusasesta tuli toimitusjohtaja ja Hiltusesta hallituksen puheenjohtaja.

‒ Tässä vaiheessa meillä ei ollut vielä aavistustakaan, että yritys tulisi olemaan pian molempien päätyö, he kertovat.

Marraskuussa 2014 Prentan toiminta pyöri jo sellaisella vauhdilla, että Hiltunen päätti jättää pitkäaikaisen työnsä ohjelmistosuunnittelijana ja keskittyä täysipainoisesti tulostimien kehittelyyn.

‒ Työpaikallani oli parhaillaan yt-neuvottelut, joten päätin tehdä kaikkeni, että ne kohdistuisivat minuun ja pääsisin mielekkäämpiin työtehtäviin 3D-tulostimien pariin, Hiltunen sanoo.

Kanttia vaatinut siirtyminen osoittautui pian oikeaksi ratkaisuksi, sillä seuraavana keväänä myös Rusasen oli jätettävä työnsä lukkoseppänä.

‒ Saimme niin suuren tilauksen tulostimia, että ei ollut muuta vaihtoehtoa, Rusanen kiteyttää.

 

Prentan ensimmäinen kaupallisesti saatavilla oleva tulostin Prenta Duo valmistui tuotekehittelyn myötä vuonna 2014. Tuplaleveällä tulostusalalla varustettu Duo XL tuli markkinoille kesäkuussa 2015. Tuotekehitys jatkuu aktiivisena koko ajan ja uusia tulostinmalleja on odotettavissa vielä tämän vuoden aikana.

‒ Prentan pienin kone on tällä hetkellä Suomen suurin. Prentan suurin kone, joka valmistuu syksyn aikana, kuuluu puolestaan Euroopan suurimpiin laitteisiin. Saman kokoluokan koneilla on meidän lisäksi vain yksi valmistaja Euroopassa.

‒ Se on kehitelty teollisuuden käyttöön ja sillä on mahdollista tulostaa esimerkiksi kokonainen auton puskuri kerralla, Rusanen ja Hiltunen kertovat.

Prentan tulevaisuuden tavoitteena on laajentaa kansainvälistä yhteistyötä ja pitää jatkossakin paikkansa Suomen suurimpien 3D-tulostimien valmistajana.

‒ Me molemmat elämme unelmaamme laitteiden rakentamisen parissa, Rusanen summaa.

 

Prentan tuotekehityksestä vastaava Marko Hiltunen ja toimitusjohtaja Riku Rusanen perustivat yrityksen harrastuksen pohjalta. Viimeisin markkinoille tullut tulostin on Prenta Duo XL, jonka tulostusalue on tuplat leveämpi kuin Prenta Duossa.

 

Tuotekehityksen voi katsoa alkaneen jo vuonna 2013, jolloin Riku Rusanen aloitti ensimmäisen 3D-tulostimen rakentamisen. Keskellä olevaa prototyyppiä parantelemalla syntyi Prentan Duo, joka näkyy kuvassa viimeisenä.
Julkaistu kategoriassa 3D Tulostus
Go to top