Heater decoupled eli ”dec”

Olet saattanut törmätä tilanteseen jossa tulostimesta katoaa lämmöt ja näyttöön tulee ilmoitus ”Heater decoupled” ja jonkin lämpötilan kohdalle ”dec”.

Tämä tapahtuu tilanteessa jossa, lämpötila ei riittävän nopeasti saavuta tavoitelämpötilaa tai ei pysy siinä. Turvatoimena laiteohjelmisto sammuttaa kaikki lämmittimet.

Seuraavassa esimerkkitilanteita joissa ”dec” voi esiintyä.

Tulostimessa ei ole virta päällä

Jos tulostin on kytketty tietokoneeseen USB-kaapelilla, saa laiteohjelmisto sähkövirran kaapelin kautta ja näyttää siltä että tulostin olisi päällä vaikka siitä olisi virrat katkaistu. Moottorit ja lämmittimet saavat tarvittavan sähkövirran tulostimen sisäisestä virtalähteestä eli ne eivät voi toimia ellei tulostimessa ole päävirta kytkettynä.

Sulake on palanut

Tilanne on vastaava kuin yllä olevassa tapauksessa. Tulostimessa voi olla erilliset sulakkeet tulostusalustalle, suuttimille ja ohjauselektroniikalle.

Vika johdoissa/liittimissä

Tarkista kaikki liitokset jotka liittyvät vikaantuneen lämmittimen johdotuksiin. Löysä kontakti jossain liitoksessa aiheuttaa tehohäviötä ja saa liitoksen kuumenemaan eikä virta riitä lämmittimelle.

Lämmitin on rikki

Tämän voi selvittää helposti yleismittarilla. Toimivan lämmittimen resistanssi on vain muutamia ohmeja. Ennen mittausta lämmittimen johto kannattaa irrottaa ohjauselektroniikasta jotta mittaustulos ei vääristy.

Väärät tulostusasetukset

Tämä on ehkä yleisin syy mutta onneksi kaikkein helpoin korjata.

Esimerkiksi PETG ja ABS vaativat huomattavasti korkeamman lämpötilan kuin PLA. Jos tulostat useimmiten PLA:ta, niin esikääntäjän eli ”slaisserin” (esim. Simplify3D) asetukset ovat todennäköisesti sille optimoituna. Nyt kun päätetään tulostaa esimerkiksi PETG:tä, voi hätäisesti kuvitella että nostetaan vain läpötila sopivaksi. Tulostus alkaa hyvin mutta ”dec” saattaa tulla jo toisella kerrioksella. Tämä johtuu siitä että PLA:n tulostusprofiilissa on kappalejäähdytin aktivoituna. Pienessä lämmittimessä on suhteellisen vähän tehoa ja kun kappalejäähdytin lähtee käyntiin, puhaltaa se helposti myös suuttimen lämpöblokkiin ja saa sen jäähtymään jonka seurauksena tulee ”dec”. Huomaa että kappalejäähdytintä ei edes suositella PETG:lle tai ABS:lle.

Tee eri materiaaleille omat tulostusprofiilit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *