Suomen ensimmäisessä 3D-kahvilassa Prentan tulostimet

Tampereella kuka tahansa voi tulostaa Prentan 3D-printterillä haluamansa esineen esimerkiksi kahvikupposen ja leivoksen lomassa 3D-tulostuskahvilassa.

‒ Jos printteri on vapaana, niin pienet esineet tulostuvat odottaessa. Suuremmat esineet voi jättää tulostumaan vaikka yöksi ja hakea kahvilasta aamulla, kahvilayrittäjä Sammeli Majava kertoo.

Kahvilassa on käytössä kolme Prentan Duo-tulostinta. Laitevalinta oli Majavalle selvä, hän halusi ehdottomasti kahvilaansa Prentan laitteet.

‒ Kotimaisuus oli erittäin tärkeä valintakriteeri ja lisäksi voin ylpeänä sanoa, että kahvilassa olevat Prentan tulostimet ovat ylivoimaisia, Majava sanoo.

‒ Ne on tehty kokonaan Suomessa ja niiden hintakin on kohdallaan, hän jatkaa.

 

Normaalin printterin kokoisissa laitteissa tulostusmateriaaleina käytetään kahvilassa enimmäkseen biohajoavaa PLA-muovia, mutta myös esimerkiksi nailonia, kumimaista Ninjaflexiä, pimeässä hohtavaa muovia sekä puu- ja pronssifilamenttejä.

Kahvilassa on tulostettu niin hyöty- kuin koriste-esineitäkin. Printatuilla varaosilla on korjattu muun muassa polkupyörää, tuolia ja naulakkoa. Lisäksi tulostimilla on tehty kännykänkuoria, koruja, erilaisia telineitä ja Joulun alla suosiossa olivat myös joulukoristeet.

‒ Patsaat sukulaisista, lemmikkikoirasta tai itsestä ovat olleet suosittuja. Mieleen on jäänyt etenkin lasta odottava pariskunta. Äidistä haluttiin tulostaa patsas vielä kun vauvamaha oli voimissaan. Lapsi syntyi vielä samalle päivälle, Majava kertoo.

Kahvilassa tulostamista varten ei tarvitse osata itse mallintaa vaan apua voi kysyä Majavalta.

 

3D Crush on maailman viides ja Suomen ensimmäinen 3D-tulostuskahvila. Se avasi ovensa viime vuoden joulukuussa ja pikku hiljaa sana 3D-tulostamisesta on alkanut kiiriä. Kahvilan perustamisen taustalla onkin ajatus tehdä tulostamista tutummaksi.

‒ 3D-tulostaminen tulee olemaan tulevaisuudessa arkipäivää. Tulostamista tullaan opettamaan lapsille kouluissa ja jossain vaiheessa laitteet kuuluvat normaaliin kodin varustukseen.

Kahvilassa 3D-tulostuksen mahdollisuuksiin voi tutustua ilman oman laitteen hankintaa.

Kahvilassa on käytössä kolme Prentan Duo-tulostinta. ‒ 3D-tulostaminen tulee olemaan tulevaisuudessa arkipäivää, Sammelin Majava toteaa.