Tukkeutunut suutin

Suuttimen tukkeutuminen on ikävä ongelma mutta siihen on olemassa selkeät syyt ja tavat välttää sen tapahtuminen. Tässä artikkelissa käsitellään E3D-suuttimen ”anatomiaa”.

Suuttimen rakenne

Suutinkokonaisuus koostuu useasta osasta joilla kaikilla on oma tarkoituksensa. Oheisessa kuvassa nämä osat ovat numeroituja seuraavasti:

  1. Suutinkärki (nozzle). Yleensä messinkinen sen hyvien lämpöominaisuuksiensa vuoksi mutta kuluttavilla materiaaleilla on syytä käyttää kestävämpiä materiaaleja.
  2. Lämpöblokki (heatblock). Tähän osaan kiinnitetään lämmityselementti ja lämpöä mittaava termistori (ei kuvassa).
  3. Lämpökatko (heatbreak). Tärkeä osa suuttimen toiminnassa jonka tarkoitus on pitää lämpö oikeassa paikassa.
  4. Jäähdytyselementti eli ”siili” (heatsink). Tehostaa lämpökatkon toimintaa.
  5. Syöttöputken lukitusmansetti (push-fit).
  6. Syöttöputki (PTFE-tube).

Lämpökatko

Nimensä mukaisesti lämpökatkon tarkoitus on katkaista lämmön johtuminen. Lämpökatkoputki on valmistettu huonosti lämpöä johtavasta materiaalista esimerkiksi ruostumattomasta teräksestä (RST). Muitakin materiaaleja käytetään mutta RST on yleisin ja edullinen vaihtoehto. Putkessa olevan kavennuksen tarkoitus on pienentää lämpöä johtavan materiaalin määrää, jolloin lämmön johtuminen on myös pienempää. Tästä huolimatta lämpö johtuu edelleen ylöspäin ja tämä lämpö johdetaan ”siiliin” ja edelleen sen jäähdytysripojen kautta ympäröivään ilmaan. Tärkeää osaa tässä näyttelee tuuletin (ei kuvassa), jolla ilman virtausta jäähdytysripojen välissä tehostetaan.

Oheisessa kuvassa on liukuvärillä esitetty tavoiteltu lämmön jakautuminen lämpökatkoputkessa.

Tukkeutuminen

Tukkeutuminen voi johtua myös vierasesineen joutumisesta suuttimeen tai joillain materiaaleilla (esim puukomposiitti) karstoittumisesta mutta tässä artikkelissa käsitellään virheellisen lämpökäyttäytymisen aiheuttamaa ongelmaa joka on yleisin tukkeutumisen syy.

Oheisessa kuvassa on ympäröitynä lämpökatkon ja syöttöputken välinen rajapinta. Lämpökatkon yläpäähän on porattu upotus syöttöputkea varten ja terän kärkikartio on jättänyt upotuksen pohjan kartiomaiseksi. Tähän kohtaan muodostuu nyt kolmiomainen tyhjä tila.

Normaalisti toimivalla suuttimella tämä kolmiomainen kolo ei ole ongelma mutta huonosti jäähdytetyn suuttimen lämpökatko kuumenee ylös asti saaden myös tulostusmateriaalin pehmenemään ja jopa sulamaan liian aikaisin. Jos materiaali on niin pehmeää että se pääsee leviämään koloon, on seurauksena materiaalin liikkumisen estyminen eli tukkeutunut suutin. Tämä ongelma korostuu kappaleissa joissa on paljon takaisinvetoja. Erityisesti PLA on hyvin herkkä materiaali jäähdytysongelmista kärsivän suuttimen kanssa.

Ongelman korjaus

Varmista että suuttimen jäähdytys on riittävä. Jo pienikin määrä pölyä tuulettimen siivissä heikentää jäähdytystehoa huomattavasti. Jos tulostuskammio on koteloitu, voi kammion sisäilman lämpötila nousta niin korkeaksi että se heikentää jäähdytystehoa. Kuuma ilmahan ei juurikaan jäähdytä. Kotelon luukkujen avaaminen voi siis auttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *