Usean kappaleen peräkkäinen tulostus (sequential printing)

Joskus on järkevää tulostaa useita kappaleita yhdellä kertaa. Useimmiten kappaleet rakentuvat kerros kerrallaan jokainen kappale yhtä aikaa. Sinänsä järkevää mutta tähän liittyy pari ongelmaa.

Ensimmäinen niistä on se että kappaleita käsitellään yhtenä kokonaisuutena. Tarkoitan tällä sitä että esikääntäjät sovittavat tulostusnopeuden kappaleen pinta-alan mukaan eli pienempää kappaletta tulostetaan hitaammin jne. Nyt kun tulostetaan monta kappaletta samaan aikaan, laskee esikääntäjä nopeuden koko kerroksen pinta-alan mukaan eikä huomioi yksittäisen kappaleen vaatimaan alempaa tulostusnopeutta.

Toinen syy on mielestäni vieläkin merkittävämpi. Kun kappaleita tulostetaan samaan aikaan, niin jokin häiriö tulostuksessa (langan loppuminen, syöttöhäiriö jne jne) saa aikaan sen, että koko tulostus on pilalla ja kaikki kappaleet menevät roskiin. Tämän takia onkin järkevämpää tulostaa yksi kappale kokonaan valmiiksi ja sitten seuraava jne. Tulostuksen keskeytyminen pilaa siis vain häiriöhetkellä tulostettevan kappaleen ja jos häiriö on tilapäinen niin seuraava kappale voi taas olla  ihan onnistunut. Lisäksi tulostuslaatu on parempi koska esikääntäjä keskittyy vain yhteen kappaleeseen kerrallaan jolloin nopeus on optimaalinen juuri sille.

Miten tämä sitten oikein tehdään? Tähän käytämme Simplify3D:stä löytyvää loistavaa prosessiominaisuutta ja sequential printing (object-by-object) toimintoa.

Kappaleiden sijoittelu

Kun kappaleet tulostetaan kokonaan valmiiksi ja sitten siirrtytään seuraavaan, pitää tulostuspään tietysti palata takaisin tulostusalustan pintaan. Tästä syystä onkin erittäin tärkeää huomioida mekaaniset rajoitteet joita tulostin tälle asettaa. Kappaleiden väliin pitää siis jättää riittävästi tilaa että tulostuspää mahtuu liikkumaan jo tulostetun kappaleen vieressä osumatta siihen. Useimmiten on turvallista sijoittaa kappaleet diagonaalisesti kotiasemasta (vasen etukulma) kohti vastakkaista kulmaa mutta tämä on tulostinkohtaista.

Prosessit

Simplify3D:n toiminta perustuu useista muista esikääntäjistä poiketen ns. prosesseihin. Tämä tarjoaa monia mahdollisuuksia säätää tulostuksen parametreja mutta niistä sitten tarkemmin jossain toisessa artikkelissa enemmän. Nyt keskitymme kappale kappaleelta -tulostukseen.

Tee jokaiselle kappaleelle oma prosessi Add-painikkeella. Avautuvan ruudun alareunassa on painike Select Models. Sitä painamalla pääset valitsemaan minkä tai mitkä kappaleet tulostetaan tällä prosessilla. Valitse jokaiselle prosessille yksi kappale.

Kun kaikki prosessit on luotu, kannattaa vielä tarkistaa mikä kappale tulostetaan milläkin prosessilla. Sen näkee helposti siten että klikkaat jotain prosessia, niin sen prosessin kappaleet korostetaan kirkkaammalla värillä. Käy kaikki prosessit läpi ja tarkista että kappaleet tulostuvat oikeassa järjestyksessä eikä mikään kappale ola vahingossa kahdessa eri prosessissa. Kun kaikki on valmista niin siirrytään eteenpäin.

”Slaissataan” kappaleet eli paina alareunassa olevaa Prepare To Print -painiketta. Nyt aukeaa ihan uudenlainen ikkuna.

Valitse kaikki prosessit Select All -painikkeella ja valitse Sequential printing: object-by-object. Juuri tällä valinnalla valitaan se että kappaleet tulostetaan vuorotellen. Max height clearance tarkoittaa korkeussuuntaista vapaata tilaa silloin kun suutin on kiinnitulostusalustassa. Tulostuspään akselit ja muut rakenteet voivat määrittää tämän korkeuden. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että jokaista kappaletta tulostetaan maksimissaan tämän verran ja sitten siirrytään seuraavaan jne. Siten taas aloitetaan seuraava saman korkuinen setti jne. Tämähän ei kuitenkaan ole sitä mitä haettiin eli jokainen kappale valmiiksi asti. Niinpä laitetaan tähän ihan reilu lukema ja pidetään ehdottoman tarkasti huolta siitä että törmäyksiä ei pääse syntymään.

Nyt vain painetaan Ok ja odotetaan että esikääntäjä tekee työn ja g-koodin esikatselunäkymä tulee näytölle.

Varmista vielä kerran että kaikki on kunnossa. Vedä alareunan Max-liukusäädintä niin näet miten kappale rakentuu. Kun kaikki on kunnossa niin ei muuta kuin tulostin käyntiin ja printtaamaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *